Kamu-Sen polislere sendika hakkı istedi

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Nisan 2008 18:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Kamu-Sen Bursa İl Temsilcisi Selçuk Türkoğlu, emniyet teşkilatının 163. kuruluş yıldönümünde yapılan etkinliklere rağmen polislere sendikal hakkın tanınmadığını kaydetti.

Sendika binasında düzenlediği basın toplantısında polislerin sosyal haklarının yetersiz olduğuna dikkat çeken Türkoğlu, "Polislerin ne gibi zor şartlar altında görev yaptıklarından, kahramanlıklarından ve özverili çalışmalarından bahsedecekler. Polis memurlarının mali ve sosyal haklarıyla ilgili vaatlerde bulunacaklar ancak, bir sonraki kutlamaya kadar hiçbir ilerleme kaydedilmiş olacak. Bu anlayış uzun yıllar boyunca değişmeyen bir yaklaşımdır." dedi.

Türkoğlu, "Vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünün teminatı olan polislerimiz, canları pahasına en ağır şartlarda görevlerini ifa etmektedirler. Bu sebepten ülkemizin saygın meslek mensuplarıdır. Bu kadar önemli meslek mensuplarının mali ve sosyal hakları ne yazıktır ki uzun yıllardır iyileştirilmemiştir. Polis memurları her şeyden önce Kamu Çalışanlarıdır. Bu nedenle, kamu çalışanlarının yetkili konfederasyonu olarak mesleki ve kurumsal taleplerini kamuoyuna taşımak, ilgililerin dikkatini bu noktaya çekmeyi kendimize vazife olarak görmekteyiz. Günde en az 12 saat mesai yapan polis haftada ancak 1 gün dinlenebiliyor." diye konuştu.

Selçuk Türkoğlu, "Hassas birimlerde bu sınır 'ikinci bir emre kadar' uzuyor. Bizler sivil toplum kuruluşu olarak Türk polisinin her konuda güler yüzlü olmasını istiyoruz.Buda ancak çalışma koşulları ve alacağı ücretle sağlanır. Her 10 nisanlarda polisimizin maaşlarındaki çalışmalarımız devam ediyor sözlerini duymak istemiyoruz. Yönetmenlikte olmamasına rağmen polis okulunu bitiren genç memurlar ilk durak olarak çevik kuvvete gönderiliyor, halkla erken karşılaşıyor. En gerilimli birimden göreve başlamak polisin psikolojisini yıpratıyor. Polisin lojmanı yok. Örneğin 33 bine yakın polisin görev yaptığı İstanbul'da 4 bin lojman bulunuyor. Polisin maaşının yarısı kiraya gidiyor. Birçok polis gecekonduda oturuyor. Evli polislerin yüzde 90'nının eşi ev hanımı. Bekarların yüzde 56'sı da eşinin ev hanımı olmasını istiyor." dedi.

1992-2006 yılları arasında meydana gelen 380 polis intiharı üzerinde yapılan araştırmada, sorunun temelinde ücret yetersizliği ve çalışma şartlarının ağırlığı ortaya çıktığını anlatan Türkoğlu, memurların yılda 2 bin 20 saat çalışırken polislerin 3 bin 756 saat çalıştığını söyledi.

En az 3 kişinin çalışması gerken yerde 1 polisin görev yaptığını belirten Türkoğlu; "Emekli sandığının en az maaş alan personeli polis memurları. Polis memurlarının kariyerleri amirlerinin iki dudağının arasında. Emsal meslek gruplarına göre 200-250 YTL daha az emekli maaşı almaktadırlar. Görevleri başında şehit düşen Polislerin eş ve çocukları meslektaşlarının himmetine bırakılmamalı, kurumsal ve yasal destek sağlanmalıdır. Bu endişe özverili ve riskli görevlerde endişe yaratmaktadır. Polisin dul ve yetimi Devletin ve Milletin emanetinde olmalıdır. Polis memurları yasaların ve amirlerinin emirleri doğrultusunda hizmet veren, kamu çalışanlarıdır. Görevleri esnasında istenmeyen bazı münferit olaylardan dolayı bütün polisler aynı çerçevede değerlendirilmemelidir. Bu tür yaklaşım ve bakış açısı polislerimizi, aileleri ve dostları çevresinde yalnızlığa ve sıkıntıya sokmaktadır. Onun için başta basınımız olmak üzere kişi ve kuruluşlar daha dikkatli davranmalıdırlar." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber